Stroom terugleveren met dynamische prijzen
Bij easyEnergy kun je stroom terugleveren tegen de actuele beursprijs. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf te profiteren van de fluctuaties in de markt, in plaats van een vast tarief voor teruglevering te hanteren. Met een eigen batterij kun je zelfs bepalen wanneer je teruglevert, zodat je inspeelt op de hoogste tarieven. Deze aanpak biedt een flexibele en transparante manier van energiemanagement voor huishoudens met zonnepanelen.
Terugleveren, is dat nog wel zo voordelig?
Soms vragen klanten zich af of energie terugleveren op basis van de marktprijs voordeliger is dan een vast tarief. Hoewel terugleveren tegen beursprijzen flexibel en voordelig klinkt, maakt het verschil in de energiekosten uiteindelijk maar een klein deel uit van je totale jaarrekening. Het grootste gedeelte van de stroomkosten bestaat namelijk uit belastingen en toeslagen: ongeveer twee derde van je totale stroomrekening. Dit betekent dat het prijsverschil per kWh op basis van marktprijzen minder impact heeft dan je misschien zou verwachten. Desondanks biedt de dynamische aanpak van easyEnergy nog steeds voordelen voor huishoudens die minder energie terugleveren dan ze verbruiken.
Hoe werkt terugleveren?
Om de impact van terugleveren op de stroomrekening te illustreren, hebben we twee scenario’s uitgewerkt met gegevens over het energieverbruik en de opbrengst van zonnepanelen voor een gemiddeld Nederlands gezin in Noord-Holland met zonnepanelen op het zuiden, gebaseerd op data van de NEDU - Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling.
Geen netto verbruik – 0 op de meter
In het eerste scenario verbruikt het huishouden jaarlijks evenveel stroom als het teruglevert, wat resulteert in een balans van ‘0 op de meter’. Voor een totaalverbruik en teruglevering van elk 2.500 kWh, zou het huishouden in dit scenario bij easyEnergy het volgende hebben betaald:
Meer verbruik dan teruglevering
In het tweede scenario verbruikt het huishouden meer stroom dan het teruglevert. Voor een totaalverbruik van 3.500 kWh en een teruglevering van 2.500 kWh zouden de kosten er als volgt uitzien:
Hieruit blijkt dat huishoudens die meer verbruiken dan terugleveren profiteren van het lage gemiddelde teruglevertarief van easyEnergy, dat in 2016 bijvoorbeeld 3,43 cent per kWh bedroeg.
Besparing door direct verbruik van zonnestroom
Een andere besparing ontstaat wanneer je opgewekte zonnestroom direct verbruikt. Als je apparaten inschakelt op momenten dat je zonne-energie opwekt, hoef je die energie niet van het net af te nemen en bespaar je direct op je verbruikskosten. Stroom die je zelf verbruikt heo je natuurlijk niet terug te leveren, en dat scheelt weer in de kosten!
Vergoeding voor teruggeleverde stroom
De vergoeding voor teruggeleverde stroom bij easyEnergy wordt bepaald op basis van de beursprijs op het moment van teruglevering. Deze vergoeding wordt maandelijks verrekend met de stroomkosten die je bij ons afneemt. Belasting en heffingen op afgenomen stroom worden verrekend aan het einde van het jaar, en alleen voor zover je werkelijk belastingen hebt betaald over de netto afgenomen energie. Hierdoor blijft je uiteindelijke rekening eerlijk en in balans met je werkelijke verbruik en teruglevering.
Conclusie
Terugleveren bij easyEnergy biedt een eerlijke en flexibele manier om te profiteren van de dynamische energieprijzen. Of je nu precies evenveel teruglevert als verbruikt, of meer verbruikt dan teruglevert, je profiteert van de actuele beursprijzen en de besparingen door direct gebruik van eigen opwek. Voor de meeste huishoudens met zonnepanelen is het terugleveren via easyEnergy, dankzij de dynamische tarieven en de lagere gemiddelde kosten, een voordelige keuze ten opzichte van vaste terugleveringscontracten.