Waarom hogere facturen?

Maastricht, 24-01-2022

Je maandfactuur valt helaas fors hoger uit. We brengen liever leuker nieuws. De reden waarom je maandfactuur fors hoger is leggen we je in dit artikel uit.
Weet dat we bij easyEnergy geen cent extra winst maken bij hogere marktprijzen. We koppelen jouw verbruik namelijk altijd aan de echte marktprijzen.

Nu het nog hartje winter is, gelden er nog hoge marktprijzen. Over de lange termijn zijn je kosten anders dan in de huidige maanden, in de zomer waren ze een stuk lager. Prijsschommelingen gelden doorgaans altijd, maar het is goed om daar ook meer uitleg bij te geven. 

Hogere maandfactuur in januari

Op je rekening van januari (die je rond 15 januari ontving) word je werkelijke verbruik van december afgerekend tegen de werkelijke marktprijzen. Op deze rekening staat ook je voorschotbedrag voor de aankomende maand, in dit geval februari. Je factuur is altijd een combinatie van voorschot (verwacht verbruik en verwachte inkoopprijzen) en de verrekening met de werkelijke kosten van de voorgaande maand (geld bij/geld terug).

Om drie redenen is je rekening nu hoog:

1. Je verbruikskosten zijn hoger doordat de werkelijke inkoopprijzen van december hoger zijn dan het voorschot dat je hebt betaald in november. De inkoopprijzen op de markt zijn in december tot recordhoogte gestegen.

2. In de winterse maanden ligt jouw gasverbruik meestal een stuk hoger dan in de rest van het jaar. En aangezien we bij easyEnergy jouw definitieve verbruik maandelijks afrekenen, zal een winterse gasrekening doorgaans hoger uitvallen wanneer je ‘m bijvoorbeeld vergelijkt met een rekening van een zomerse maand.

3. Daarnaast is je voorschotbedrag voor februari gebaseerd op de verwachte inkoopprijs in februari, en de nieuwe tarieven voor de energiebelasting.

Energiebelasting

De overheid heeft de energiebelasting voor stroom gelukkig verlaagd. Voor gas is deze zoals elk jaar verhoogd. De overheid wil gasgebruik niet stimuleren door lagere belastingtarieven. De nieuwe energiebelasting is meegenomen in de maandfactuur van januari.

Hogere marktprijzen in voorschot

Voorheen was je voorschotbedrag gebaseerd op de marktprijsverwachting die gold bij je laatste jaarafrekening. Die was een stuk lager dan de actuele verwachting. Door de huidige marktsituatie zullen we je voorschotbedrag vaker aanpassen, zodat deze in de buurt blijft liggen van de actuele marktprijzen. Dit voorkomt verrassingen bij je maandfactuur. 

Toekomst

Uiteraard beweeg je bij easyEnergy niet alleen mee met tijdelijke prijsstijgingen maar ook altijd met de prijsdalingen.