Onze tarieven

Onze tarieven bij easyEnergy

Bij easyEnergy werken we met de laagst mogelijke prijzen, gebaseerd op de actuele inkoopprijzen op de energiemarkt. De prijzen voor stroom schommelen elk uur, terwijl de gasprijzen per dag variëren, afhankelijk van vraag en aanbod. Wij bieden je altijd de voordeligste prijs, direct afkomstig van de markt, en zorgen voor een eerlijke en transparante opbouw van je energierekening.

Opbouw van je energierekening

Je energierekening bij easyEnergy bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. Vaste leveringskosten:
    Maandelijks betaal je 5 euro per aansluiting (bij gas en stroom zijn dat 2 aansluitingen, dus 10 euro inclusief 21% BTW).
  2. Variabele leveringskosten (verbruikskosten):
    Dit is de kosten voor de energie die je verbruikt, gebaseerd op de actuele inkoopprijs. Bovenop de inkoopprijs betaal je een minieme vaste inkoopvergoeding. Deze is voor stroom is 2,178 cent per kWh (inclusief 21% BTW) en voor gas is het 12,705 cent per m³ (inclusief 21% BTW).
  3. Vergroening van de stroom:
    Voor groene stroom uit 100% Europese windenergie betaal je 0,507 cent per kWh (inclusief 21% BTW).
  4. Transportkosten (voorheen regiotoeslag):
    Dit zijn de kosten voor het transport van gas naar je woning. Voor 2023 is dit 1,903 cent per m³ (inclusief 21% BTW).
  5. Terugleveropslag (indien van toepassing):
    Als je stroom teruglevert, wordt er een terugleveropslag van 1,21 cent per kWh (inclusief BTW) toegepast op het verschil tussen levering en teruglevering.
  6. Overheidsheffingen:
    • Energiebelasting: Dit is een belasting die de overheid heft op je energieverbruik. Voor stroom is dit 13,165 cent per kWh en voor gas is het 70,544 cent per m³ (beide inclusief 21% BTW).
    • Netbeheerkosten: Dit gaat om de kosten voor het transport van energie via het net, die door de netbeheerder worden opgelegd en via je energierekening in rekening worden gebracht. De netbeheerder rekent ook de onderhoudskosten van de slimme meter mee.

 

Bij easyEnergy berekenen we je werkelijke verbruik per maand, zodat je altijd inzicht hebt in je kosten en je energiekosten zo transparant mogelijk zijn.

 

Gelijke tarieven voor nieuwe en bestaande klanten

Bij easyEnergy betalen zowel nieuwe als bestaande klanten altijd dezelfde tarieven. We doen niet aan ‘welkomstbonussen’ of ‘aanbiedingen’ omdat we niet willen dat klanten uiteindelijk meer betalen door hogere tarieven. Ons doel is om continu voordelige energie te bieden aan al onze klanten, zonder verrassingen. Dit maakt easyEnergy uniek in de energiemarkt, omdat wij de enige leverancier zijn die geen verschil maakt tussen nieuwe en bestaande klanten.

Basis van de stroomtarieven

De stroomtarieven bij easyEnergy zijn gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs, die elke uur kan veranderen afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Wat jij betaalt, is dus afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik en de prijs per kWh op dat moment. Omdat de prijs per kWh niet gegarandeerd is, kan de prijs fluctueren, zowel omhoog als omlaag. Het mee schommelen met de markt maakt het verschil met vaste contracten, waarbij de prijs voor een langere periode vaststaat. De prijs die je bij easyEnergy betaalt, kan daardoor lager of hoger zijn dan wat je bij andere leveranciers voor een vast of variabel contract zou betalen.

Gastarieven bij easyEnergy

De gastarieven bij easyEnergy zijn eveneens gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs, die dagelijks varieert door vraag en aanbod op de energiemarkt. De prijs per m³ gas wordt afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik en de actuele marktprijs berekend. We kopen gas via de handelsmarkt en rekenen een kleine toeslag voor de inkoopkosten en transportkosten. Net als bij de stroomprijs kan de prijs per m³ gas fluctueren, zowel naar boven als naar beneden, maar je betaalt altijd een eerlijke prijs zonder verborgen kosten.

Prijsplafond 2023

In 2023 werd het prijsplafond ingesteld door de overheid om de consument te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Dit plafond hield in dat er voor een bepaald verbruik een maximumtarief voor stroom en gas gold. Vanaf 2024 is dit prijsplafond komen te vervallen.

Conclusie

Samenvattend, easyEnergy biedt je altijd de meest eerlijke en transparante energieprijzen, gebaseerd op de actuele inkoopprijzen op de energiemarkt. De variabele prijzen kunnen fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden, maar we zorgen ervoor dat je altijd duidelijk inzicht hebt in je verbruik en kosten. We streven ernaar om je energiekosten zo laag mogelijk te houden, zonder verborgen kosten of verrassingen, en bieden je de laagst mogelijke tarieven op basis van de marktprijzen.