Terug

Waarom krijg ik een jaarafrekening, terwijl ik elke maand mijn verbruik afreken?

Er zijn meerdere redenen waarom we, naast de maandelijkse voorschotfacturen, een jaarafrekening moeten maken. Daarnaast bestaat er een kans dat je bij moet betalen op een jaarafrekening of geld terug krijgt. Hoe dat in elkaar zit, leggen we hier voor je uit.

Verrekening overheidstoeslagen

We verrekenen maandelijks de overheidstoeslagen op energie op je nota. Zowel voor stroom als voor gas. Wij doen dit door maandelijks de energiebelasting in rekening te brengen op basis van jouw gemiddelde, verwachte maandelijkse verbruik. Verbruik je over 12 maanden meer dan het verwachte jaarverbruik, dan moeten wij de overheidstoeslagen over het extra verbruik op jouw jaarafrekening in rekening brengen en afdragen aan de overheid. Heb je in een jaar minder verbruikt dan je verwachte jaarverbruik, dan krijg je teveel in rekening gebrachte energiebelasting terug op jouw jaarafrekening.

Doordat het voorschot voor de overheidsheffingen op basis van standaard jaarverbruik van gas en stroom elke maand even hoog zijn en een flink deel van je energiekosten uitmaken, heb je minder 'last' van maandelijkse kosten schommelingen die voor je verbruik worden veroorzaakt. Het heeft daarmee een 'dempend' effect op je maandrekening: zowel op de pieken als op de dalen van de maandfacturen.

Definitieve berekening gasverbruik & regiotoeslag

Op de jaarafrekening van gas wordt het definitieve verbruik vastgesteld over 12 maanden; door temperatuurschommelingen in Nederland zit er bijvoorbeeld niet altijd evenveel energie (Joules) in een m3 gas. Na 12 maanden wordt er een definitieve berekening van je verbruik gemaakt en wordt dit verrekend op de jaarafrekening. Wij hanteren hiervoor rekenmethodes die zijn voorgeschreven door de overheid. Dit kan zowel leiden tot een extra kosten of tot uitbetaling. Dit is over het algemeen een minimale wijziging.

Op de jaarafrekening gas wordt ook het voorschot regiotoeslag definitief afgerekend.

Eventuele problemen met slimme meter

Tot slot gebruiken wij de jaarafrekening voor het verrekenen van verbruik dat we eerder niet hebben kunnen vaststellen door eventuele problemen met je slimme meter.

Kortom: Je hebt een maandelijks voorschotbedrag voorafgaand aan de leveringsmaand, samen met een afrekening van de afgelopen leveringsmaand. Eén keer per jaar ontvang je een jaarafrekening waarop de overheidsheffingen en de regiotoeslag van gas precies afgerekend wordt.

Is je vraag beantwoord?

Andere vragen over mijn easyEnergy.com

FAQ's naar onderwerp