Onmacht vaste prijzen?

De energiecrisis schudt ons land wakker. Niemand zat op de prijsuitwerking van de afgelopen maanden te wachten. Geen klant. Geen leverancier. En net toen de markt een prijsdaling verwachtte startte Poetin een oorlog. Buitenlandse ontwikkelingen hebben opnieuw enorme invloed op de energiekosten in Nederland. Althans: op de prijzen van fossiele energiebronnen. Het is daarom tijd dat klant en leverancier meebewegen naar een nieuw model.

 

Als Nederlandse grondlegger van dynamische prijzen geloven we al sinds onze oprichting in een nieuw model. Klanten volgen altijd de werkelijke marktprijs voor energie op basis van vraag en aanbod. Zo krijgen ondernemers en consumenten openheid en gelijkwaardigheid. Daarmee kunnen ze op een slimmere manier op korte en lange termijn besparen én de steeds relevanter wordende energietransitie faciliteren.

 

Het oude model: vaste prijzen

Het vaste-prijzen-model houdt gebruikers onnodig blind. Blijven we focussen op vaste, verzonnen prijzen, dan sluiten we onze ogen voor kansen en bedreigingen die verband houden met de huidige en toekomstige energieprijs. Technische en geopolitieke problemen zijn namelijk sterk gelinkt aan de hoogte van de energieprijs.

Vaste prijzen zijn al jaren vanzelfsprekend. De leverancier biedt een vaste prijs aan, terwijl de werkelijke prijs vaak lager ligt. De vaste prijs heeft een behoorlijke, maar ondoorzichtige winstmarge. En onderaan de streep  moet de leverancier ook nog winst maken. Niet alleen de winst, maar óók de risico’s worden dus betaald door de klant. 

 

Hogere risico’s door faillissementen vaste-prijs-leveranciers

Al minimaal zeven leveranciers van vaste prijzen zijn omgevallen. Hun ingebouwde risicopremie was nog steeds niet hoog genoeg. Deze tendens dwingt andere vaste-prijs-leveranciers om hun inkooprisico’s nog beter in te dekken. Door de faillissementen vraagt de markt tegelijkertijd hogere bankgaranties aan leveranciers, om voor langere contractperiodes te mogen inkopen. Ook deze hogere risicopremies worden doorberekend aan de klant.

 

Wakker worden

Het is klanten nooit geleerd welke componenten onderdeel zijn van een goede vergelijking van energieprijzen. De klant hanteert daarom een ouderwetse vergelijking op basis van een euroteken per kWh/m3. Door klanten steeds voor langere tijd aan de ketting te leggen, gaf het leveranciers bovendien voor lange tijd een comfortabele positie. Maar zeker nu de energiemarkt wisselvallig blijft, wordt het inschatten van die risico’s steeds duurder en riskanter.

 

Wat zijn dynamische prijzen

Dynamische prijzen zijn gebaseerd op de werkelijke inkoopprijzen op de Spotmarkten voor stroom en gas. Omdat de werkelijke prijs voor stroom elk uur verandert en voor gas elke dag, noemen we de prijzen dynamisch. Dat is een verschil met variabele prijzen, waarbij de leverancier elk half jaar je tarief bepaalt, inclusief risicopremie. Soms schiet de dynamische prijs tijdelijk boven een vaste prijs uit. Historisch gezien is het sinds 2012 meestal juist andersom.

 

Grip terug in eigen hand

Ook zijn dynamische prijzen controleerbaar transparant. De leverancier loopt zelf minder risico en kan klanten daarom flexibiliteit aanbieden: kosteloze vrijheid voor de klant en nooit een opzegboete. Eigenlijk is het in onze ogen niet meer dan de meest menselijke manier van zakendoen.