Thuisbatterij 08-05-2025

Thuisbatterij: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Bij easyEnergy geloven we in duurzame oplossingen en willen we je helpen om het meeste uit je zelfopgewekte energie te halen. Een thuisbatterij lijkt daarvoor een ideale oplossing, maar is dat wel altijd het geval? Niet iedere thuisbatterij is hetzelfde, en er zijn zowel voordelen als nadelen om in overweging te nemen. In dit artikel leggen we de plus- en minpunten voor je naast elkaar, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Voordelen van een thuisbatterij

1. Meer eigen zonnestroom gebruiken

Met een thuisbatterij kun je meer van je eigen opgewekte stroom gebruiken. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, omdat je minder energie hoeft in te kopen, maar ook voor het milieu. Door meer zelf te verbruiken, verminder je de energieverliezen die ontstaan door transport van energie via het net.

2. Geen stroomverlies door netcongestie

Een ander voordeel van een thuisbatterij is dat het voorkomt dat stroom verloren gaat tijdens piekperioden. Dit maakt je gebruik van zelf opgewekte energie nog efficiƫnter. Je kunt de opgeslagen energie gebruiken wanneer het net het zwaarst belast wordt, en zo bijdragen aan een stabieler energienet.

3. Ontlasten van het stroomnetwerk

Thuisbatterijen helpen het netwerk te ontlasten bij piekverbruik. Doordat de energie lokaal wordt opgeslagen en gebruikt, hoeven netbeheerders minder energie van buitenaf te importeren tijdens piekmomenten. Dit komt niet alleen het net ten goede, maar ook de hele energiedistributie.

4. Stroom wordt goedkoper

Met een thuisbatterij kun je je zonne-energie opslaan op momenten dat de prijs laag is, en deze gebruiken wanneer de prijs hoger ligt. Dit helpt je niet alleen om de kosten voor je eigen energieverbruik te verlagen, maar maakt de opgewekte stroom ook voordeliger.

5. Zelfvoorzienend zijn (de ultieme droom)

Hoewel een thuisbatterij niet zorgt voor volledige zelfvoorziening, helpt het wel om je energieverbruik te maximaliseren door zo veel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken. Maar let op: je hebt altijd een netaansluiting nodig, omdat je in de winter waarschijnlijk niet genoeg stroom opwekt om je verbruik te dekken.

Nadelen van een thuisbatterij

1. Milieu-impact van lithium-ion batterijen

De meeste thuisbatterijen zijn lithium-ion batterijen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. De productie van deze batterijen heeft een aanzienlijke ecologische impact, wat betekent dat de voordelen niet altijd opwegen tegen de nadelen, vooral als je kijkt naar de energie die je ermee kunt opslaan.

2. Financiƫle haalbaarheid en terugverdientijd

De aanschaf van een thuisbatterij is momenteel financieel gezien niet altijd rendabel. Onderzoeken, zoals van CE Delft, tonen aan dat de terugverdientijd vaak lang is, vooral als je gebruik maakt van de salderingsregeling

Maar let op: vanaf 2027 zal de salderingsregeling worden afgebouwd, wat invloed heeft op de manier waarop je je opgewekte energie teruglevert. Dit maakt de investering voorlopig minder aantrekkelijk voor de meeste huishoudens, maar zodra de salderingsregeling niet meer beschikbaar is, kan het financieel gunstiger zijn om meer van je zelfopgewekte energie op te slaan en zelf te gebruiken. In dat geval kan een thuisbatterij sneller rendabel worden.

3. Seizoensgebonden

Een thuisbatterij van 10 kWh, die redelijk veel opslag biedt, kan de energievraag overdag naar de avond overbruggen, maar is niet voldoende om je stroombehoefte in de winter volledig te dekken. In de zomer kun je meer zelf verbruiken, maar in de winter kom je vaak nog steeds afhankelijk van het net.

4. Onvoldoende capaciteit om het energienet te ondersteunen

De capaciteit van de meeste thuisbatterijen is beperkt en onvoldoende om de pieken en dalen van het energienet op te vangen. De netbeheerders verwachten dat thuisbatterijen een kleine bijdrage leveren aan het energienet, maar het is nog steeds geen oplossing voor de grotere vraag naar energie in de toekomst.

Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Met een thuisbatterij kun je slim gebruikmaken van een dynamisch energiecontract. Wat betekent dat precies? Bij een dynamisch energiecontract betaal je per uur voor de stroom die je gebruikt, en de prijs varieert per uur. De prijs is vaak lager op momenten dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, zoals tijdens zonnige dagen of winderige nachten. Dit betekent dat de stroom goedkoper is op die momenten.

Met een thuisbatterij kun je deze goedkope stroom opslaan en later gebruiken wanneer de prijs hoger is, bijvoorbeeld 's avonds of tijdens piekuren wanneer de vraag naar energie groter is. Zo gebruik je je opgeslagen energie wanneer de prijzen het hoogst zijn, en bespaar je dus geld.

Als je zonnepanelen hebt, kun je daarnaast zelf kiezen wanneer je teruglevert aan het net. Je kunt je teruglevering plannen wanneer de tarieven gunstig zijn, bijvoorbeeld tijdens de uren dat er veel zonne-energie beschikbaar is en de prijzen voor stroom laag zijn.

Wat betekent dit voor jou?

Met een thuisbatterij kun je meer van je eigen zonne-energie gebruiken en zo flink besparen, vooral in de zomer. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, kun je het meeste voordeel halen: sla energie op wanneer de prijzen laag zijn en lever terug wanneer de prijzen hoger liggen.

Hoewel een thuisbatterij veel voordelen biedt, is het belangrijk om de investering goed te overwegen. In combinatie met dynamisch salderen kan het financieel voordelig zijn, maar het is goed om te kijken of het voor jou de juiste keuze is op lange termijn.

 

Meer onderwerpen zoals dit: