Energie terugleveren via easyEnergy

Bij easyEnergy kun je zelf opgewekte energie terugleveren aan het net. Heb je zonnepanelen of een windmolen en lever je stroom terug aan het stroomnet? Dan krijg je bij ons de marktprijs zoals die op het moment van terugleveren op de handelsmarkt voor stroom geldt.

Bereken mijn aanbod

Vragen over energie terugleveren

Heb je vragen over energie terugleveren via easyEnergy? Stel direct je vraag aan één van onze medewerkers. We zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar.

Het voordeel van energie terugleveren via easyEnergy

Klanten vragen ons weleens of energie terugleveren duurder is, als je de actuele marktprijs op de beurs volgt. Is een vast tarief voor zowel verbruiken als terugleveren van stroom voordeliger? In veel gevallen wel. Toch maakt het niet veel verschil op je eindafrekening van stroom. Hoe dat kan? We leggen het je hieronder uit.

Twee derde van je stroomrekening bestaat uit belastingen en toeslagen
Het verschil in verbruiks- en leveringstarief van een kWh op basis van de marktprijs is niet groot als je kijkt naar je totale jaarrekening. Dat komt omdat het grootste deel van je stroomrekening bestaat uit belastingen en toeslagen. Het deel dat je betaalt aan feitelijke stroomkosten, maakt ongeveer een derde uit van de totale rekening.

Hoe werkt het dan voor een gemiddeld Nederlands gezin met zonnepanelen?
Voor dit voorbeeld hebben we het stroomverbruik en de stroomopbrengst van een gemiddeld gezin uit Noord-Holland met standaard zonnepanelen op het zuiden genomen (bron: NEDU - Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling).

Het verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen hebben we voor 2016 per uur op een rijtje gezet in twee scenario’s. Het verbruik en de opbrengst zijn vervolgens tegen de toen geldende marktprijs op de handelsbeurs per uur doorberekend.

Scenario 1 – Huishouden verbruikt evenveel stroom als zij teruglevert; 0 op de meter
Voor een huishouden dat netto geen stroomverbruik heeft, hebben we het stroomverbruik en stroomopbrengst voor heel 2016 doorberekend tegen de toen geldende marktprijzen. Dit huishouden had dan bij easyEnergy het volgende betaald:

Variabele verbruikskosten (2.500 kWh): € 85,74
Variabele kosten teruglevering (2.500 kWh): € 82,09
Te betalen variabele stroomkosten, exclusief vaste kosten, belastingen en toeslagen: € 3,65

Scenario 2 – Huishouden verbruikt meer stroom dan zij teruglevert
Voor de meeste huishoudens met zonnepanelen geldt dat de opbrengst van zonnepanelen minder is, dan het verbruik. Voor een huishouden dat netto meer stroom verbruikt dan stroom teruglevert, hebben we het stroomverbruik en stroomopbrengst voor heel 2016 doorberekend tegen de toen geldende marktprijzen. Dit gezin had dan bij easyEnergy het volgende betaald:

Variabele verbruikskosten (3500 kWh): € 120,04
Variabele kosten teruglevering (2500 kWh): € 82,09
Te betalen variabele stroomkosten, exclusief vaste kosten, belastingen en toeslagen € 37,95

Het gemiddelde levertarief was hier 3,43 cent per kWh.

Conclusie: energie terugleveren via easyEnergy 

Als je netto geen stroom verbruikt, is de ‘klassieke’ salderingsmethode (in 2016) iets voordeliger. Voor de huishoudens met zonnepanelen die minder energie terugleveren dan verbruiken, zal het lage gemiddelde levertarief van easyEnergy (in 2016) het voordeel van ’klassiek salderen’ ruimschoots compenseren.

Ook energie terugleveren via easyEnergy?

Bereken je aanbod en stap direct over naar easyEnergy. Wij regelen je overstap.