Nadelen slimme meter

Om klant te worden bij easyEnergy is het noodzakelijk dat je huis beschikt over een slimme meter, het ‘nadeel’ zou kunnen zijn dat je die nog niet hebt. Wij horen wel eens van onze klanten dat zij liever niet voor de slimme meter kiezen. Deze klanten overtuigen we graag met de voordelen van een slimme meter. Maar kleven er ook daadwerkelijk nadelen aan een slimme meter? Op deze pagina geven we je een antwoord.

Nadelen of niet: iedereen 'krijgt' een slimme meter

Of er nou wel of geen nadelen kleven aan een slimme meter, iedereen 'krijgt' er één. De netbeheerders in Nederland zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van slimme meters. Ze doen dit gratis volgens een door hen opgesteld schema. Deze planning is te vinden op de website van jouw netbeheerder.

Netbeheerder zoeken

Top 5 nadelen slimme meter

Feit #1

De slimme meter heeft invloed op je privacy

Sommige particulieren zijn bezorgd over hun privacy door de slimme meter. Er zijn gelukkig regels over wanneer en voor welke doeleinden de slimme meter uitgelezen mag worden. De netbeheerders zijn verplicht om maatregelen te nemen om hun dataverkeer te beveiligen.

Feit #2

De slimme meter is niet slim

De slimme meter is een digitale energiemeter: de meter houdt het stroomverbruik en het gasverbruik bij. Wil je energieverbruik monitoren of energie besparen dan kan dat alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

Feit #3

Je bespaart niet direct

Mensen die zonnepanelen hebben, zijn soms sceptisch over de slimme meter. Een traditionele draaischijfmeter draait als het ware terug wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan gebruikt. Bij een slimme meter is dat niet het geval en wordt opgewekte stroom apart geregistreerd. Hierdoor kan het voorkomen dat de traditionele meter een direct financieel voordeel oplevert.

Feit #4

Kwetsbaarheid van verbruiksgegevens via internet

De slimme meter verstuurt verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de netbeheerder, of naar partijen die je daartoe machtigt. Niet iedereen vindt het prettig dat verbruiksgegevens op deze manier zijn uit te lezen via een internetverbinding. Netbeheer Nederland heeft wel een gedragscode opgesteld voor bedrijven die apps ontwikkelen, waarbij slimme meter-data wordt verwerkt.

Feit #5

Zorgen over gezondheidsklachten

Sommige mensen hebben zorgen over de gezondheid. Slimme meters gebruiken bij het uitlezen dezelfde techniek als bijvoorbeeld mobiele telefoons. Er zijn echter geen gegronde redenen dat uitgezonde straling schadelijk is voor de gezondheid. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.

Laat je niet afschrikken door de nadelen van een slimme meter

Heb je zorgen over het plaatsen van een slimme meter?
Bespreek het eens met één van onze medewerkers via chat (op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur). Mailen kan ook, maar dat duurt iets langer.