Overweeg je een dynamisch energiecontract? Dan kom je er al snel achter dat er steeds meer aanbieders zijn. Maar hoe kies je dan de beste? Het lijkt misschien logisch om simpelweg de stroomprijs per kWh te vergelijken, maar bij dynamische energie werkt dat net even anders. Wij leggen je uit waar je op moet letten als je dynamische energie aanbieders vergelijkt, zodat je zeker weet dat je geen verrassingen krijgt en echt slim profiteert.
Bij een dynamisch energiecontract betaal je niet één vast tarief per kWh, maar verandert de prijs elk uur mee met de stroommarkt. Zo kun je profiteren van lage prijzen op momenten dat er veel groene stroom is. Dat werkt heel anders dan bij vaste of variabele contracten, waarbij je één afgesproken prijs betaalt, ongeacht wanneer je stroom verbruikt. Daarom werkt het vergelijken van dynamische aanbieders ook net even anders: je moet verder kijken dan alleen de prijs per kWh, want die is overal gelijk. De echte verschillen zitten in de kosten eromheen.
Bij dynamische energie wordt de stroom en het gas dat je verbruikt ingekocht op de spotmarkt (ook wel de day-ahead markt genoemd). Hier kopen alle aanbieders energie in voor de komende dag, en dat betekent dat de kale inkoopprijs per kWh of kuub gas bij iedere aanbieder hetzelfde is. Het heeft dus geen zin om dynamische aanbieders te vergelijken op stroom- of gastarieven zoals je dat bij vaste of variabele contracten zou doen, want de prijs die ze voor energie betalen (en doorrekenen) start overal op hetzelfde punt.
De echte verschillen zitten in de extra kosten en voorwaarden die aanbieders bovenop die kale prijs rekenen. Daarom is het slim om bij dynamisch vergelijken niet naar de leveringstarieven zelf te kijken, maar naar de andere kostenposten. Daar kun je namelijk wel het verschil maken.
Hoewel de kale energieprijzen bij dynamische contracten gelijk zijn, kunnen aanbieders flink verschillen in wat ze daarnaast rekenen. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:
1. Inkoopkosten
Bovenop de kale marktprijs rekenen aanbieders vaak een inkoopvergoeding per kWh of kuub gas. Sommige rekenen alleen noodzakelijke kosten (bijvoorbeeld voor toegang tot de energiemarkt), terwijl anderen hier een winstmarge aan toevoegen. Hoe lager de inkoopkosten, hoe goedkoper je energie uiteindelijk is.
2. Vaste leveringskosten
Dit is het vaste bedrag dat je maandelijks betaalt voor je aansluiting(en), ongeacht je verbruik. Het werkt eigenlijk als een soort abonnement en kan per aanbieder flink verschillen. Heb je alleen stroom? Dan betaal je alleen vaste kosten voor je stroomaansluiting. Heb je ook gas, dan komen die kosten erbij.
3. Terugleverkosten voor zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, is het slim om te kijken hoe aanbieders omgaan met terugleverkosten. Sommige leveranciers rekenen hogere inkoopkosten of vaste bedragen bij teruglevering, waardoor je minder ontvangt voor je opgewekte stroom. Bij anderen zijn de kosten transparanter en eerlijker verdeeld.
Bij easyEnergy houden we dynamische energie simpel, eerlijk en voordelig. We rekenen alleen de puur noodzakelijke inkoopkosten, zodat je altijd profiteert van lage tarieven zonder verborgen winstmarges. Onze vaste leveringskosten zijn scherp en helder: je weet precies waar je aan toe bent, zonder verrassingen achteraf.
Heb je zonnepanelen? Dan hoef je bij ons geen aparte terugleverkosten te betalen. Je betaalt alleen de inkoopvergoeding over het netto volume. We brengen geen extra kosten in rekening voor het terugleveren, omdat jouw panelen ook helpen stroom te verduurzamen en goedkoop te houden. Dat vinden we wel zo eerlijk. En omdat wij geloven in duidelijkheid, krijg je bij easyEnergy realtime inzicht in je verbruik via een handig online portaal en binnenkort een via onze eigen app.
Zo haal je het maximale uit dynamische energie. Makkelijk, eerlijk en zonder gedoe. Klaar om te ontdekken wat je kunt besparen? Bereken je voordeel of stap direct over!