Misschien heb je er weleens over gehoord, misschien ook niet: het energieweerbericht. Steeds vaker zie je het voorbij komen in nieuwsberichten. Maar wat is het eigenlijk? En vooral: wat kun jij ermee in je dagelijks leven?
Als je zonnepanelen hebt of een dynamisch energiecontract overweegt, is het energieweerbericht opeens reuze interessant. In dit artikel leggen we je precies uit wat het energieweerbericht is, waarom het bestaat en hoe jij het slim kunt gebruiken om energie (en geld!) te besparen.
Het energieweerbericht is eigenlijk precies wat het zegt: een soort weerbericht, maar dan voor energie. Het laat zien hoeveel stroom we in Nederland kunnen verwachten uit zonne- en windenergie. Denk aan een vooruitblik voor de komende dagen: wanneer schijnt de zon lekker of waait het hard, en wanneer dus waarschijnlijk de goedkoopste en groenste stroom beschikbaar is. Voor wie zijn energie slim wil plannen, is dit een superhandig hulpmiddel.
> Bekijk het energieweerbericht van NED <
Het energieweerbericht combineert weersvoorspellingen met gegevens over zonne- en windparken. Op basis daarvan voorspelt het hoeveel duurzame stroom er op een bepaald moment beschikbaar zal zijn. Schijnt de zon goed of staat er flink wat wind, dan betekent dat meestal: meer groene stroom en lagere prijzen. Minder zon en wind? Dan is de productie lager en kan de prijs juist oplopen. Zo krijg je een handig overzicht waarmee je slimmer kunt plannen wanneer je stroom verbruikt.
Het energieweerbericht is vooral handig voor mensen met zonnepanelen. Waarom? Omdat het je helpt inschatten wanneer er veel duurzame stroom wordt opgewekt. En dat betekent vaak: zonnige momenten waarop je panelen op volle kracht draaien. Zo kun je beter plannen wat je met die stroom doet, bijvoorbeeld meteen gebruiken in huis of opslaan als je een thuisbatterij hebt.
Ook als je (nog) geen zonnepanelen hebt, kan het energieweerbericht interessant zijn. Bij een vast contract bespaar je er misschien geen geld mee, maar je kunt wel helpen om duurzame stroom optimaal te benutten.
Heb je zonnepanelen én een dynamisch energiecontract? Dan kun je slim plannen om zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom zelf te gebruiken. Heb je geen panelen? Dan loont het juist om je verbruik te verschuiven naar de goedkoopste momenten van de dag. Zo kun je in beide gevallen profiteren van dynamische tarieven.
Heb je zonnepanelen én een dynamisch energiecontract? Dan kun je extra slim omgaan met je energie. Het energieweerbericht geeft namelijk inzicht in dagen met veel zon of wind – momenten waarop er vaak veel duurzame stroom beschikbaar is. En bij een dynamisch contract betekent dat meestal: lagere prijzen.
Met een vast contract maakt het niet uit wanneer je stroom verbruikt, maar bij dynamische energie kun je juist profiteren van gunstige momenten. Denk aan zonnige middagen of winderige nachten waarop de prijs zakt.
Hoe gebruik je dat inzicht?
Laad je elektrische auto op op zonnige dagen.
Laat je wasmachine draaien als er veel wind wordt verwacht.
Gebruik een timer of app om je verbruik handig te spreiden.
Zo combineer je de kracht van duurzame energie met de flexibiliteit van dynamische energie. Goed voor je portemonnee én voor het net.
Bij easyEnergy maken we het je makkelijk om het maximale uit je zonnestroom én dynamische energie te halen. Met een dynamisch contract profiteer je automatisch van de scherpste tarieven en weet je precies wanneer slim verbruiken loont. Zo bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook nog eens bij aan een duurzamer energienet. Nieuwsgierig geworden? Check hoe dynamische energie voor jou kan werken en stap vandaag nog over. Easy toch?