Veel mensen met zonnepanelen vragen zich af of ze hun panelen soms beter uit kunnen zetten. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat ze te veel terugleveren en daar straks voor moeten betalen, zeker als de salderingsregeling verdwijnt. Maar is het slim om je zonnepanelen uit te zetten? En wanneer heeft dat eigenlijk echt zin? We leggen het je graag uit.
Zonnepanelen uitzetten klinkt misschien als een logische stap als je bang bent dat je te veel stroom teruglevert. Maar meestal is dat niet nodig. Dankzij de salderingsregeling mag je op dit moment nog de stroom die je opwekt en teruglevert wegstrepen tegen je eigen verbruik. Daar verdien je vaak nog steeds aan.
Pas als je echt meer opwekt dan je zelf gebruikt, en dat structureel doet, kan het financieel minder aantrekkelijk worden. Bij sommige energieleveranciers moet je een vergoeding betalen als je structureel veel teruglevert, een soort terugleverboete. Toch is uitzetten dan niet altijd de slimste oplossing. Er zijn vaak betere manieren om je stroom slim te verbruiken.
Misschien heb je het weleens voorbij zien komen in het nieuws: negatieve stroomprijzen. Bij een dynamisch energiecontract kan dat gebeuren op zonnige of winderige dagen met weinig vraag naar stroom. Dan betaal je in theorie om stroom terug te leveren. En hierdoor kan je je misschien afvragen of het niet verstandiger is om je zonnepanelen uit te zetten.
Maar ook in dat geval hoef je niet meteen je zonnepanelen uit te zetten. Dankzij de salderingsregeling compenseer je meestal nog de energiebelasting en inkoopkosten tot je eigen verbruik. Alleen als de prijs écht ver onder de -0,15 euro per kWh zakt, kan het financieel interessant worden om actie te ondernemen. En dat gebeurt slechts een handjevol uren per jaar. Lees meer over dynamische energie en zonnepanelen.
Wil je toch je zonnepanelen uitzetten, dan is het belangrijk om dat veilig te doen. In de meterkast de aardlekschakelaar omzetten klinkt simpel, maar wij raden dat sterk af: het kan de levensduur van je omvormer flink verkorten. Het is beter om een aparte schakelaar bij je omvormer te gebruiken, vaak een zogenoemde lastscheider of werkschakelaar. Sommige omvormers hebben zelfs een eigen aan/uit-knop. En er zijn ook omvormers die je op afstand kunt bedienen met een app, al is dat nog niet heel gebruikelijk. Check altijd je gebruiksaanwijzing of vraag advies aan je installateur.
In plaats van je zonnepanelen uit te zetten, kun je veel slimmer de opgewekte stroom zelf gebruiken. Zeker als je een dynamisch energiecontract hebt. Bij dit type contract betaal je namelijk niet een vast tarief, maar beweegt de stroomprijs per uur mee met de markt. Als de vraag laag is en de zon schijnt, is de stroom bijvoorbeeld het meest goedkoop. Met een dynamisch contract kun je daarop inspelen door juist dan stroom te verbruiken. Dat biedt volop kansen! Denk bijvoorbeeld aan:
De wasmachine of droger aanzetten tijdens zonnige middagen;
De vaatwasser laten draaien op goedkope uren
Je elektrische auto opladen als de prijzen laag zijn;
Een thuisbatterij gebruiken om overtollige stroom op te slaan.
Zo haal je het maximale uit je zonnestroom en profiteer je optimaal van je dynamische contract. Je bespaart niet alleen geld, maar helpt ook het energienet in balans te houden. Een mooie win-win dus.
Ons advies is simpel: focus op slim verbruiken in plaats van uitschakelen. Zolang je niet structureel veel meer opwekt dan je verbruikt, is het meestal niet nodig om je zonnepanelen uit te zetten. Wil je toch je zonnepanelen uitschakelen? Doe dat dan veilig, bijvoorbeeld via de zonnepanelen-app of de bediening op je omvormer en laat de aardlekschakelaar in de meterkast vooral met rust. Twijfel je wat in jouw situatie handig is? Controleer je handleiding of vraag je installateur om advies.