Energie vast of variabel kiezen?

Twijfel jij tussen energie vast of variabel kiezen? Het is een vraag die veel Nederlanders bezighoudt. Consultancybureau Roland Berger deed daarom onafhankelijk onderzoek naar het effect van variabele energietarieven versus vaste energieprijzen per jaar (Zie AD, 13 feb. 2018). 

Conclusie: voor consumenten en mkb'ers is een energiecontract op basis van variabele energietarieven meestal goedkoper dan een traditioneel contract.

Bekijk onderzoeksrapport (PDF)

easyEnergy in een notendop

icon Pocket

De échte inkoopprijs

Bij easyEnergy geven we de inkoopprijs één op één aan je door. In je eigen klantportaal heb je inzage in deze prijzen: zowel voor de lopende als de aankomende dag.

icon Graphic

Dit is geen aanbieding

Bij easyEnergy krijgt iedereen dezelfde lage prijs. Altijd.

icon Building

Bij ons 'krijg' je helemaal niets

Bij easyEnergy doen we niet aan lokkertjes. Die betaal je uiteindelijk toch zelf. Dus geen welkomstbonus of aanmeldcadeaus.

Samenvatting onderzoek energie vast of variabel

Feit #1

Nieuwe (en sommige bestaande) energieleveranciers bieden sinds enkele jaren een nieuw type contract voor energielevering.

In het nieuwe type contract staat het leveringstarief voor de variabele kosten van energie gelijk aan de inkoopprijs op de handelsmarkten voor energie op een bepaald moment: de zogeheten spotprijs. Een Nederlandse energierekening bestaat uit het variabele leveringstarief, vermenigvuldigd met het verbruik, het vaste leveringstarief, energiebelastingen, opslag duurzame energie, netwerkbeheer en BTW. Traditionele contracten hebben een vast tarief voor de variabele leveringskosten. Dit tarief staat voor 1 tot 3 jaar vast, waarmee het risico van prijsstijgingen is afgekocht.

Feit #2

De prijs voor energie op de energiemarkten was de afgelopen jaren meestal lager dan het vaste tarief dat de meeste leveranciers hanteren.

Met inkopen tegen de spotprijs, kunnen zowel consumenten als het mkb hiervan profiteren en besparen op de energierekening.

Feit #3

Een analyse van verschillende typen energieverbruikers toont aan dat zij afgelopen jaren met een spotprijscontract consistent bespaard zouden hebben.

Op basis van typische profielen, waarbij de eindgebruiker het verbruikspatroon niet wijzigt, kon 10 tot wel 30 procent bespaard worden.

Profiteer ook van variabele energietarieven

Wil jij ook profiteren van variabele energietarieven? Bereken je aanbod en sluit je direct aan bij easyEnergy. Wij regelen je overstap.