Onze tarieven

Bij easyEnergy ontvangen alle klanten energie voor de échte inkoopprijs, zoals deze op de handelsmarkten worden bepaald. De tarieven van stroom veranderen per uur, de prijzen voor gas per dag. Meer weten? Bekijk hier de meest gestelde vragen of ontdek direct alles over prepaid energie.

Hoe is mijn energierekening bij easyEnergy opgebouwd?

Je energierekening bij easyEnergy is als volgt opgebouwd:

  • Vaste leveringskosten van maandelijks 5 euro per aansluiting. Neem je gas en groene stroom af, dan heb je dus 2 aansluitingen (10 euro incl 21% BTW).
  • Variabele leveringskosten (verbruikskosten) voor de actuele inkoopprijs inclusief een opslag van 2,178 ct/kwh incl. BTW (stroom) en 12,705 ct/m3 incl. 21% BTW (gas)
  • Vergroening van de stroom (GvO): voor groene stroom uit 100% Europese wind rekenen we slechts 0,507 ct/kWh incl. 21% BTW
  • Transportkosten: kosten voor het transport van het gas naar je woning. Voor 2023 is dit 1,903 ct/m3 incl. 21% BTW.
  • Als er sprake is van teruglevering (nu of in de toekomst) dan geldt een terugleveropslag van 1,21 ct/kWh incl. BTW. Deze terugleveropslag geldt voor het gesaldeerd volume per maand (verschil tussen levering en teruglevering).

Op je energierekening worden dus ook kosten in rekening gebracht die voor élke energieleverancier verplicht zijn. Dit zijn o.a.:

  • Overheidsheffingen: energiebelasting en de vermindering energiebelasting. Die vermindering krijg je wanneer er iemand woont of werkt op het adres waarvoor je energie aanvraagt. De Energiebelasting is 13,165 ct/kWh incl. 21% BTW voor stroom en 70,544 ct/m3 incl. 21% BTW voor gas. BTW voor stroom en 0 ct/m3 incl. 21% BTW voor gas.
  • Netbeheerkosten: ook wel aansluit- en transportkosten genoemd, oftewel de kosten van de netbeheerder die via je energierekening in rekening worden gebracht.

Per maand rekenen we de werkelijke verbruikskosten van gas en groene stroom direct apart via een flexibel energiecontract. Wel zo transparant en eerlijk.

Wat is de invloed van flexibele energie op mijn energierekening?

Bij easyEnergy neem je flexibele energie voor de échte inkoopprijs af. Daardoor reken je bij easyEnergy jouw verbruik tegen flexibele tarieven waardoor de maandafrekeningen kunnen verschillen. In de zomer gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden bijvoorbeeld minder gas dan in de winter. Hierdoor kan de maandrekening in de wintermaanden hoger uitvallen dan in de zomer. 

Wil je precies weten hoe het maandelijkse afrekenen werkt, kan je hier meer lezen.

Wat is het risico van flexibele tarieven?

We krijgen wel eens reacties van klanten die vragen of een flexibel energiecontract risicovoller en daarmee onvoordeliger is dan een vast tarief. Want, zo denken veel klanten, als de inkoopprijzen van stroom en gas stijgen, merk je dat flink op je energiekosten. Toch maakt het niet veel verschil op je eindrekening van stroom. Hoe dat kan, leggen we hieronder uit.

Allereerst is het belangrijkste dat je met flexibele prijzen per saldo op jaarbasis kunt besparen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van consultancybureau Roland Berger, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad (13/2/2018). Meer hierover vind je op onze pagina Energie vast of variabel?.

2/3 van je energierekening bestaat uit belastingen en toeslagen
Het verschil in verbruiks- en leveringstarief van een kWh of m3 op basis van de inkoopprijs is niet groot als je kijkt naar je totale jaarrekening. Dat komt omdat het grootste deel van je energierekening bestaat uit belastingen en opslagen. Het deel dat je betaalt aan feitelijke leveringskosten maakt ongeveer 1/3 uit van je totale rekening.

Wat is het effect op je totale energierekening als gedurende het jaar de leveringsprijzen stijgen?
We gaan in dit voorbeeld uit een gemiddeld verbruik van een huishouden in Nederland (3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas). Dat betekent dat op peildatum 22-12-2017 dat dit huishouden € 133,01 per maand (€ 1.596,08 per jaar) voor haar energie zou betalen. In de onderstaande tabellen kan je in Euro’s en percentages lezen wat een prijsstijging van 10%, 20% en zelfs in onwaarschijnlijke gevallen van 30% en 40% zou betekenen voor je totale maandrekening.

 

10%

20%

30%

40%

gas

 € 2,57

 € 5,15

 € 7,72

 € 10,29

stroom

 € 1,34

 € 2,68

 € 4,03

 € 5,37

totaal

 € 3,91

 € 7,83

 € 11,74

 € 15,66


Op je gehele energierekening betekent dit procentueel gezien:

 

10%

20%

30%

40%

totale %

3%

6%

9%

12%


Kortom, doordat je energierekening voor het grootste deel uit belastingen en toeslagen bestaat, is het effect van een sterke prijsstijging behoorlijk beperkt. Daar komt nog bij dat de energieleveranciers zonder flexibele prijzen bij de eerstvolgende mogelijkheid om de prijzen te kunnen aanpassen deze stijgingen zullen meerekenen, inclusief hun eigen opslag.

Wat is het effect op je totale energierekening als gedurende het jaar de leveringsprijzen dalen? 
We gaan in dit voorbeeld uit een gemiddeld verbruik van een huishouden in Nederland (3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas). Dat betekent dat op peildatum 22-12-2017 dat dit huishouden € 133,01 per maand (€ 1.596,08 per jaar) voor haar energie zou betalen. In de onderstaande tabellen kan je in Euro’s en percentages lezen wat een prijsdaling van 10%, 20% en zelfs in onwaarschijnlijke gevallen van 30% en 40% zou betekenen voor je totale maandrekening.

 

-40%

-30%

-20%

-10%

gas

 € -10,27

 € -7,72

 € -5,15

 € -2,57

stroom

 € -5,37

 € -4,03

 € -2,68

 € -1,34

totaal

 € -15,66

 € -11,74

 € -7,83

 € -3,91


Op je gehele energierekening betekent dit procentueel gezien:

 

-40%

-30%

-20%

-10%

totale %

-12%

-9%

-6%

-3%


Kortom, doordat je energierekening voor het grootste deel uit belastingen en toeslagen bestaat, is het effect van een sterke prijsdaling beperkt.

Zijn flexibele energietarieven beter dan een vast tarief?

De ervaring leert dat je goedkoper uit kunt zijn met een flexibel energiecontract in plaats van contract met een vaste prijs voor de lange termijn. 

Energieprijzen zijn continu in beweging. Hierdoor kan de energieprijs het ene uur voor stroom en de ene dag voor gas goedkoper of duurder zijn dan het andere uur, de andere dag of de andere maand. Door te verbruiken op de gunstige prijsmomenten kun je besparen op energiekosten. Doe je dat niet, dan ben je vaak nog steeds goedkoop ten opzichte van vaste energietarieven.

Betalen nieuwe en bestaande klanten hetzelfde?

Nieuwe en bestaande klanten betalen bij ons dezelfde tarieven, altijd. We zijn de enige energieleverancier die dat doet. Wij doen niet aan ‘welkomstbonussen’ en ‘opzegboetes’. Die betaal je als klant namelijk altijd zelf, door de hogere tarieven. Wij willen juist blijvend goedkope energie aanbieden, aan iedereen.

Waarop baseren jullie de stroomtarieven van easyEnergy?

De stroomtarieven van easyEnergy zijn gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs. De inkoopprijs voor stroom kan ieder uur wijzigen en wordt bepaald door vraag en aanbod. Een overzicht van de actuele en historische inkooptarieven vind je op de pagina Energietarieven.

Wat jij aan ons betaalt, is afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik en de prijs per kWh. Het berekende voorschot is dus een schatting gebaseerd op jouw verbruik en de verwachte inkoopprijs. Hoewel we voor deze berekening een zo goed mogelijke inschatting maken, is de prijs per kWh die je voor het variabele verbruik ziet staan 'geen garantie voor de toekomst'. Die prijs kan namelijk hoger of lager zijn zodat ook jouw daadwerkelijke maandkosten hoger of lager zijn dan dat je hier ziet.

Bij deze berekening is al rekening gehouden met de prijsverschillen tussen de zomer en de winterperiode. Dit is geen garantie dat uw prijs niet gedurende een bepaalde periode hoger kan uitkomen dan de prijs van sommige vaste termijncontracten. De prijs is namelijk de daadwerkelijke beursprijs en wij rekenen met een minieme vaste inkoopvergoeding per kWh/m³. 

Je kunt onze verwachte variabele leveringskosten voor stroom ook in deze tabel terugvinden.

Waarop baseren jullie de gastarieven van easyEnergy?

De gastarieven van easyEnergy zijn gebaseerd op de werkelijke inkoopprijs. De inkoopprijs voor gas kan iedere dag wijzigen en wordt bepaald door vraag en aanbod. Een overzicht van de actuele en historische inkooptarieven vind je op de pagina Energietarieven.

Wat jij aan ons betaalt is afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik en de actuele inkoopprijs per m3. Het tarief is inclusief voorschot transportkosten en inkoopkosten. Voorschot transportkosten zijn de verplichte kosten voor het transport van het gas naar je woning. Wij kopen gas, net als bijna alle leveranciers, in op de handelsmarkt via een onafhankelijke derde partij en rekenen hiervoor een kleine toeslag.

Hoewel we voor de berekening van het voorschot een zo goed mogelijke inschatting maken, is de prijs per m3 die je voor het variabele verbruik ziet staan 'geen garantie voor de toekomst'. Die prijs kan namelijk hoger, maar ook lager zijn zodat dus ook jouw daadwerkelijke maandkosten hoger of lager zijn dan dat je hier ziet. 

Omdat easyEnergy zeer lage kosten heeft en omdat er geen financieringskosten en prijsrisico-premies in het variabele tarief zijn verwerkt, koop je bij easyEnergy goedkoper in dan bij andere leveranciers. Bij deze berekening is al rekening gehouden met de prijsverschillen tussen de zomer en de winterperiode. Dit is geen garantie dat uw prijs niet gedurende een bepaalde periode hoger kan uitkomen dan de prijs van sommige vaste termijncontracten. De prijs is namelijk de daadwerkelijke beursprijs en wij rekenen met een minieme vaste inkoopvergoeding per kWh/m³.

Je kunt onze verwachte variabele leveringskosten voor gas ook in deze tabel terugvinden.

Wat zijn overheidsheffingen zoals Energiebelasting?

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. Daarom probeert de overheid het energieverbruik te beperken door belastingheffing.
Deze belastingheffing bestaat uit:
- Energiebelasting (13,165 ct/kWh incl. BTW voor stroom en 70,544 cent/m3 incl. BTW voor gas)

De overheid heeft het energiebelastingstelsel in 2023 simpeler gemaakt: het tarief van de Opslag Duurzame Energie is verwerkt in de Energiebelasting. Hierdoor was de Opslag Duurzame Energie in die periode 0 ct per kWh stroom of m3 gas. Vanaf 2024 is de component Opslag Duurzame Energie helemaal vervallen.

De vermindering energiebelasting (ook wel heffingskorting genoemd) bedraagt € 631,39 per jaar incl. BTW. Dit bedrag wordt verspreid over alle maanden in mindering gebracht op jouw energierekening.  

Prijsplafond 2023: hoe werkt het?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een maximumtarief voor stroom en gas

In 2023 wordt het prijsplafond de belangrijkste maatregel van de overheid om ons te compenseren voor de extreem gestegen energieprijzen. Tot een bepaald verbruik geldt een maximumtarief voor stroom en gas. We leggen je graag uit hoe het (bij easyEnergy) werkt. Vanaf 2024 is het prijsplafond komen te vervallen.

Prijsplafond uitleg
Op deze pagina lees je onze uitgebreide uitleg: Prijsplafond 2023: hoe werkt het? | easyEnergy