Slimme meter

Als klant van easyEnergy heb je een slimme meter nodig. Meer weten? Bij easyEnergy hebben we alle voordelen en nadelen van een slimme meter op een rijtje gezet voor je. Je kunt ook hier de meest gestelde vragen bekijken of direct alles lezen over een slimme meter aanvragen.

Vragen jullie een slimme meter voor mij aan?

Als klant van easyEnergy heb je een slimme meter nodig. De netbeheerders in Nederland zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van de slimme meters en doen dit gratis volgens een door hen opgesteld schema. Dit schema is te vinden op de website van jouw netbeheerder.

Wil je eerder een slimme meter aanvragen, dan kun je dat bij je netbeheerder doen door middel van een prioriteitsplaatsing. Als je een aparte netbeheerder voor stroom en gas hebt (zogenaamde 'halfgebieden'), vraag je jouw slimme meter aan bij de netbeheerder van je stroomaansluiting. Mocht je hier niet uitkomen dan helpen wij je graag via chat of mail op klantenservice@nl.easyEnergy.com.

Je netbeheerder controleert je aanvraag en stuurt een plaatsingsverzoek naar een installatiebedrijf. Dit bedrijf neemt vervolgens contact met je op om een afspraak in te plannen. Gewoonlijk vindt een prioriteitsplaatsing binnen een paar maanden plaats en kost dit eenmalig het wettelijk vastgestelde tarief van € 72,60 (inclusief BTW).

Waarom heb ik bij easyEnergy een slimme meter nodig?

De inkoopprijs (ook wel handelsprijs) voor stroom varieert per uur en van gas per dag, omdat zij afhankelijk is van vraag en aanbod in de markt. Om gebruik te kunnen maken van deze flexibele prijzen heb je een slimme meter nodig. Dankzij je slimme meter koppelt easyEnergy jouw verbruik aan de op dat moment geldende inkoopprijzen. Voor stroom doen we dat per uur en voor gas per dag. Op deze manier profiteer je optimaal van je slimme meter en krijg je jouw energie voor de daadwerkelijke inkoopprijs.

Wat zijn de kosten van een slimme meter?

Slimme meters worden zonder kosten geplaatst volgens een vastgesteld schema. Wil je eerder een slimme meter aanvragen, dan kun je dat bij je netbeheerder doen door middel van een prioriteitsplaatsing.

De kosten voor een prioriteitsplaatsing van een slimme meter bedragen het wettelijk vastgestelde tarief van eenmalig € 72,60 (inclusief BTW). Kijk voor meer informatie op de website van jouw netbeheerder. Kom je er niet uit? Onze klantenservice helpt je graag via chat of mail (klantenservice@nl.easyEnergy.com).

Wat is een slimme meter?

Slimme meters vervangen de huidige meters voor stroom en gas. Het grote verschil is dat de slimme meter een digitale meter is. Op deze manier biedt hij vooral gemak. Meterstanden worden automatisch doorgestuurd aan de netbeheerder. Bovendien kun je gemakkelijker je werkelijke verbruik inzien en dus eenvoudiger energie besparen. Je verbruik en kosten kun je via easyEnergy op een overzichtelijke manier inzien in je persoonlijke dashboard.

Maar easyEnergy gaat nog verder. Dankzij je slimme meter koppelen wij jouw verbruik aan de op dat moment geldende inkoopprijzen voor stroom en gas. Wij zijn de eerste in Nederland die dat doen. Zo profiteer je optimaal van je slimme meter en krijg je jouw energie voor de daadwerkelijke inkooprijs.

Meer informatie over de slimme meter vind je op OnsEnergie.net (Nederlandse netbeheerders website).

Heb ik een slimme meter?

Om te achterhalen of je een slimme meter hebt, bestudeer dan deze afbeelding. Ziet de stroom- en gasmeter in jouw meterkast eruit als op het plaatje, dan is jouw huis voorzien van een slimme meter. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met je netbeheerder om te vragen of er bij jou een slimme meter hangt. Als je niet weet wie jouw netbeheerder is dan kan je dit vinden op www.eancodeboek.nl.

heb ik een slimme meter

 

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter geeft je stroomverbruik (eens per 15 minuten) en je gasverbruik (eens per 60 minuten) weer. De slimme meter kan door je netbeheerder op afstand uitgelezen worden en geeft zo je verbruik precies door. Er zijn ook andere bedrijven, zoals je energieleverancier, die op deze manier je verbruiksgegevens bijvoorbeeld koppelen aan een verbruiksapp. De vorm van de communicatie tussen jouw slimme meter en de gemachtigde partij(en) verloopt via GPRS (mobiele telefonie netwerken), of via zogenaamde PLC's (Power Line Carrier).

Wat wordt er van mij verwacht tijdens het plaatsen van een slimme meter?

Het installatiebedrijf maakt altijd een afspraak met jou voor het plaatsen van een slimme meter en vervanging van jouw oude meter. Tijdens de werkzaamheden dien je zelf aanwezig te zijn en dien je de monteur toegang te bieden tot de meters. Ook wordt de levering van gas en stroom standaard enige tijd onderbroken. Het is daarom van belang dat je jouw apparaten en gastoestellen zelf kunt uitschakelen.

Uiteraard kan je ook nog vragen stellen zodra het installatiebedrijf contact met je opneemt. Voor meer informatie over een slimme meter plaatsen kun je terecht bij jouw netbeheerder.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Wanneer je een slimme meter krijgt hangt af van jouw netbeheerder. Wij hebben geen inzicht in de planning van jouw netbeheerder. Om direct inzicht te krijgen in de status van de plaatsing van jouw slimme meter kan je het beste rechtstreeks contact opnemen met jouw netbeheerder. Of kijk op OnsEnergie.net (Nederlandse netbeheerders website). Je kunt dan eventueel direct een afspraak voor de plaatsing inplannen.

Kom je er met de netbeheerder niet uit, neem dan contact op met klantenservice@nl.easyEnergy.com. Wij zullen dan contact opnemen met jouw netbeheerder.

Mijn slimme meter heeft een storing, wat moet ik doen?

De slimme meter is de verantwoordelijkheid van je netbeheerder. Bij storing kun je met jouw netbeheerder contact opnemen om het probleem te laten verhelpen.

Indien jouw slimme meter in storing is, dan zullen wij je één keer per jaar, of aan het einde van je storingsperiode, vragen om een meterstand door te geven zodat wij jouw werkelijke verbruik kunnen afrekenen. Tot die tijd ontvang je van ons een maandelijks voorschot gebaseerd op jouw historische verbruik.

Aangezien onze dienst op de slimme meter gebaseerd is, kunnen wij alleen blijvend goedkope energie voor inkoopprijs leveren met een werkende slimme meter. Daarom rekenen we bij storing op basis van je verbruiksprofiel een storingstarief over de periode dat de slimme meter niet werkt. Bij een storing gaan wij ervan uit dat je zo snel mogelijk van de goedkope inkoopprijs gebruik wilt maken en je de storing meldt bij de netbeheerder.

Als je binnen drie maanden weer een werkende meter hebt, vergoeden we het verschil tussen het storingstarief en onze inkoopprijs. Duurt het langer dan de afgesproken periode (om welke reden ook) of wil je uiteindelijk toch geen slimme meter aanvragen, dan kunnen we niet langer onze belofte aan je waarmaken en vergoeden we het verschil tussen de inkoopprijs en storingstarief niet.

Is een slimme meter betrouwbaar?

Sommige particulieren zijn bezorgd over de betrouwbaarheid van de slimme meter. Zo verstuurt een slimme meter verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de netbeheerder, of naar partijen die je daartoe machtigt. Niet iedereen vindt het prettig dat verbruiksgegevens op deze manier zijn uit te lezen via een internetverbinding.

Gedragscode voor een betrouwbare slimme meter

Netbeheer Nederland heeft een gedragscode opgesteld voor bedrijven die apps ontwikkelen, waarbij slimme meter data wordt verwerkt. In deze gedragscode is ook vastgelegd wanneer en voor welke doeleinden de slimme meter uitgelezen mag worden. De netbeheerders zijn verplicht om zich aan deze gedragscode te houden en maatregelen te nemen om hun dataverkeer te beveiligen.

Ik heb met mijn slimme meter een opvallend hoger verbruik. Wat nu?

De slimme meter wordt beheerd en onderhouden door de netbeheerder, daar is easyEnergy als energieleverancier niet verantwoordelijk voor. Heb je nu een opvallend hoger verbruik zonder dat je iets in je energie verbruik heb veranderd (denk hierbij aan de aanschaf van nieuwe apparaten die veel energie verbruiken) en een van onderstaande slimme meters, neem dan contact met je netbeheerder op.

Fabrikant Type Metercode
Echelon 83331-1IMAD KAP4
Enermet E420-n(t)(s) P8KM
Iskra MT371-D1A52 ZBEP
  MT171-D2A52 RBEN
  MT382-D2A52 ZBBD
  MT171-D2A52 ZBER
  00MT382-D2A52 ZBEV
Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
  ZMF110CBtFs2 E0005
  ZCF120ABd(F)s2  KAAE
  ZMF120ABdFs2 ZAEX
Wordt mijn slimme meter realtime uitgelezen door de netbeheerder?

Netbeheerders lezen slimme meters 'realtime' uit. Voor slimme energiemeters doen ze dit elke 15 minuten; voor slimme gasmeters elk uur. Netbeheerders slaan elke 15 minuten de stand op in de meter, en lezen op afstand die opgeslagen standen met regelmaat uit.

Wat is een netbeheerder?

Netbeheerders zijn geen energieleveranciers, maar maken het mogelijk dat easyEnergy energie aan jou kan leveren. Meestal merk je helemaal niets van hen. De regionale netbeheerders van Nederland leggen kabels en leidingen aan en beheren het energienetwerk in jouw regio. Via de (slimme) meter in jouw meterkast ben je op het energienet aangesloten, net als de meters van bijna 8 miljoen andere huishoudens in Nederland en vele bedrijven.

Dit zijn de regionale netbeheerders van Nederland:

Als je niet weet wie jouw netbeheerder is dan kan je dit vinden op eancodeboek.nl.